Det är ett gäng vanliga serietidningar som ska bindas in. jag ville testa att binda in serietidningar samtidigt som jag försöker lära mig detta sätt att binda på. Tidningarna är några vanliga Kalle Anka & Co. Det är bara en hög, slumpvist hopplockade av de tidningar som William ändå tänkte slänga.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATidningarna är ju, när man tagit bort nitarna färdiga “legs”. de behöver bara sågas liksom innan de binds. Skillnaden nu är att jag inte sågar dem. Jag sticker hål istället. Till det behövs egentligen en “vagga” och en mall där man lägger ett leg i vaggan, mallen i leggets uppslag och sedan sticker genom med en syl i de hål som finns i mallen. Men, jag har ingen vagga än så länge så jag fick nöja mig med mallen. Den fixerade jag med en klämma i varje ände. Det tar lite längre tid, men fungerar hyfsat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJag binder sedan på band. Denna gång försöker jag binda utan bindlåda. Det känns lite avigt men ser ut att fungera. Banden kommer ju på plats ganska fort. Då blir det lite lättare. Man behöver inte ha med försättsbladen än. De kan man fästa efteråt. Detta är ytterligare en liten skillnad mot hur jag bundit tidigare. Man sparar en bit tråd som får sticka ut i ena hörnet.

Att det skiljer en del är en av anledningarna till att jag dokumenterar detta. Det är på intet sätt någon instruktion till att binda böcker. Det är personliga anteckningar för att kunna komma ihåg vad som ska göras och vad som kan gå fel. Förhoppningsvis så kan detta hjälpa mig att lära mig detta sätt att binda på för framtiden.

Första legget är inte så konstigt. Det gäller att komma ihåg att lämna en bit tråd i början. När mans sedan går tillbaka, med andra legget så går man ner och tar om det första legget enligt bilden. Detta gör man vid varje band. Man ser detta på bilden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vid tredje legget, och fortsättningsvis så går man, likt det förra legget ner och rund det förra leggets bind. Men man får se upp så att man inte får med sig mera än en tråd, och den som tillhör det underliggande legget. Det är i det läget två ställen att välja på. Det som går in, mot det håll man kom från med tråden, samt det som går in åt det håll man är på väg. Man ska då gå in bakom den del åt vilket håll man är på väg, fick jag lära mig idag. Det låter rimligt med tanke på att man då går runt bandet mera.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Efter första varvet, alltså efter två leg så knyter man ihop de två första leggen med en vanlig knut. Jag gjorde en dubbelknut. Vad som är rätt där vet jag inte, men det kändes, om inte rätt så i alla fall inte fel att göra så.
Jag avlutade mitt i bindningen så nästa gång lär jag fortsätta med detta.

Annonser